סדנאות מנהיגות מיועדות למנהלים המעוניינים לחקור מנהיגות עסקית לעומק, לשפר את יכולות המנהיגות שלהם מול גורמים שונים ולתרגל מיומנויות מנהיגות רלוונטיות לעבודתם ולחייהם. העולם העסקי כיום מציג מגמות ואתגרים משמעותיים למנהלים, וכישורי המנהיגות שלהם יכולים להשפיע מאד על הצלחת הארגון בהתמודדות עמם. הבנה מקיפה של היבטי מנהיגות שונים יכולה לשפר את יעילות המנהיגות ואת הביצועים הארגוניים.
בשנת 2023, כישורי מנהיגות של מנהלים זוהו כעדיפות עליונה על ידי 60% מאנשי מקצוע בתחום משאבי האנוש. מגמה זו נובעת מהדינמיקה המתפתחת של מקום העבודה המודרני, בו מתקיימים הסדרי עבודה גמישים, המחייבים מעבר למנהיגות ממוקדת-אדם המאופיינת באותנטיות, אמפתיה והסתגלות. יכולת אמפתית של מנהל, במיוחד, נמצאה כקריטית במניעת שחיקת עובדים ובטיפוח כבוד הדדי ואמון בתוך צוותים (פיתוח מנהיגות והערכה).
פער המנהיגות הוא נושא בולט שהעיסוק בו הולך וגובר. הסטטיסטיקה מצביעה על כך ש-40% מהמנהלים החדשים נכשלים במהלך 18 החודשים הראשונים שלהם, מה שמצביע על צורך חיוני בתוכניות פיתוח מנהיגות יעילות. בשטח, חברות בעלות ביצועים גבוהים משקיעות פי 1.5 עד פי 2 יותר בפיתוח מנהיגות מאשר עמיתיהן בעלות הביצועים הנמוכים, עובדה המוכיחה את הקשר הישיר בין השקעה בפיתוח מנהיגות לביצועים ארגוניים.
המעבר לסביבות עבודה היברידיות ומרוחקות לאחר תקופת הקורונה הציב אתגרים חדשים למנהלים. למרות היתרונות של סביבות עבודה גמישות, השינויים הביאו לאתגרים חדשים בעיקר ברמות מעורבות ואנרגיה בקרב מנהלים, וחייבו פיתוח כישורי מנהיגות וירטואליים אפקטיביים.
בקיצור, נוף המנהיגות העסקית הנוכחי הוא מורכב, ודורש ממנהלים להשקיע בפיתוח מנהיגות ולטפל בפער המנהיגות, להתמקד בפיתוח תכונות מנהיגות הממוקדות בבני אדם החיוניים יותר ויותר לחוסן ארגוני ולהצלחה.
מהן תכונות המפתח של מנהיג עסקי יעיל?
מנהיגות עסקית אפקטיבית היא רבת פנים, וכוללת מגוון תכונות המאפשרות למנהיגים להניע את ארגוניהם להצלחה. בהתבסס על תובנות ממחקרי מנהיגות עכשוויים וממגמות, תכונות מפתח של מנהיגים עסקיים יעילים כוללות בנוסף לאלו שכבר הוזכרו במאמר:
חזון אסטרטגי: למנהיגים אפקטיביים יש חזון ברור לעתיד ויכולת לתקשר חזון זה כדי לעורר השראה ולהניע את הצוותים שלהם. הם רואים מעבר לפעילות היומיומית ומתכננים הצלחה ארוכת טווח.
יושרה: אמינות והתנהגות אתית הן הבסיס ליושרה. מנהיגים הפועלים ביושרה בונים אמון בתוך הצוותים ובעלי עניין חיצוניים, שהוא חיוני ליצירת תרבות חברה חיובית ולטיפוח נאמנות.
מיומנויות תקשורת: מנהיגים חזקים מתקשרים בצורה יעילה וברורה, ומבטיחים שהמסר שלהם מובן ופועל על פיו. הם מקשיבים באופן פעיל ומעודדים דיאלוג פתוח, המסייע בבניית מערכות יחסים ובהתאמת מאמצי הצוות למטרות הארגון.
מודעות להכלה וגיוון: הכרה בערך של נקודות מבט מגוונות וטיפוח סביבה מכילה שבה כולם מרגישים מוערכים ומכובדים הם יכולות של מנהיגים מצליחים. הן לא רק משפרות את ביצועי הצוות, אלא גם מניעות חדשנות ויצירתיות, מעלות מוטיבציה ושביעות רצון.
יכולת קבלת החלטות: קבלת החלטות בזמן ובצורה מושכלת, גם תחת לחץ, היא סימן ההיכר של מנהיגות אפקטיבית. יכולת זו דורשת ניתוח נתונים, התחשבות בפרספקטיבות שונות ושקילת ההשפעות האפשריות לפני קבלת החלטה.
חוסן והתמדה: התמודדות עם מכשולים בגישה חיובית וראיית כישלונות כהזדמנויות ללמוד ולצמוח הם קריטיים להתמודדות עם המורכבויות של מנהיגות עסקית.
אינטליגנציה רגשית: היכולת של מנהל לנהל את רגשותיו ולהבין את הצרכים הרגשיים של אחרים היא חיונית. מנהיגים עם אינטליגנציה רגשית גבוהה יכולים לנהל מתח, קונפליקט ואת הדינמיקה של יחסי צוות בצורה יעילה יותר.
חדשנות ויצירתיות: עידוד תרבות של חדשנות ופתיחות לרעיונות וגישות חדשות חשובים לשמירה על תחרותיות. מנהיגים צריכים לטפח סביבה שבה חברי הצוות מרגישים בטוחים להתנסות ולשתף את הרעיונות החדשניים שלהם.
כיצד משפיע סגנון מנהיגות מנהלי הארגון על ביצועיו?
סגנון מנהיגות משפיע באופן משמעותי על ביצועי הארגון על ידי עיצוב סביבת העבודה, העלאה או הפחתה במורל העובדים והאפקטיביות הכוללת של תהליכי קבלת החלטות. ההשפעה של סגנון המנהיגות היא רבת פנים, ונוגעת במספר תחומים מרכזיים של תפקוד ארגוני.
סגנונות מנהיגות המדגישים העצמה, כגון מנהיגות מעצבת, נקשרו לרמות גבוהות יותר של מעורבות עובדים ופרודוקטיביות. מנהיגים שמעוררים השראה, מניעים ומאתגרים את עובדיהם להשיג רמות גבוהות יותר של ביצועים יוצרים סביבת עבודה דינמית וחדשנית יותר. לעומת זאת, סגנונות מנהיגות אוטוקרטיים עשויים להוביל לשביעות רצון ומעורבות נמוכה יותר של העובדים, מכיוון שחברי הצוות עשויים להרגיש לא מוערכים מספיק ונשלטים יתר על המידה.
סגנון המנהיגות שאימצה ההנהלה הבכירה בארגון או חברה נותן את הטון לתרבות הארגונית. לדוגמה, סגנון מנהיגות השתתפותי מטפח תרבות של פתיחות ושיתוף פעולה, ומעודד עובדים לתרום רעיונות ומשוב. הוא יכול להוביל לארגון אדפטיבי יותר, והרבה יותר מה שמכונה בימינו Agile. לעומת זאת, סגנון מנחה יותר עלול לטפח תרבות של תלות וחוסר יוזמה בקרב העובדים.
מנהיגות אפקטיבית היא קריטית במיוחד בעיתות שינוי. מנהיגים טרנספורמטיביים מיומנים במיוחד בניווט ארגונים בתקופות של שינוי משמעותי על ידי העברת חזון ברור וגיוס עובדים סביב מטרות משותפות. סגנונות מנהיגות הכוללים רמות גבוהות של תקשורת ומעורבות עובדים נוטים להקל על מעברים חלקים יותר ויישום מוצלח יותר של יוזמות שינוי.
סגנונות מנהיגות המעודדים גיוון מחשבתי ותהליכי קבלת החלטות שיתופיים, כגון מנהיגות דמוקרטית או מכלילה, יכולים לשפר את איכות ההחלטות על ידי שילוב נקודות מבט מרובות. הדבר יכול לתרום לפתרונות מקוריים ויצירתיים יותר ולהפחית את הסיכון לטעויות או מחדלים. לעומת זאת, סגנונות מנהיגות המרכזים את סמכות קבלת ההחלטות עשויים להאיץ את התהליך אך במחיר של התעלמות פוטנציאלית מתשומות יקרות ערך מחברי הצוות.
סגנונות מנהיגות המתמקדים באימון ופיתוח, כגון מנהיגות משרתת, יעילים בשימור כישרונות ובטיפוח צמיחה מקצועית בארגון. מנהיגים שנותנים עדיפות לפיתוח חברי הצוות שלהם ומספקים הזדמנויות ללמידה וקידום יוצרים כוח עבודה בעל מוטיבציה ומיומנות רבה יותר. הדבר לא רק משפר את הביצועים האישיים והקבוצתיים, אלא גם את היכולת של הארגון למשוך ולשמר כישרונות מובילים.
קיים מתאם בין סגנונות מנהיגות לתוצאות פיננסיות. מחקרים הראו כי חברות המובלות על ידי מנהיגים טרנספורמטיביים חוות לעתים קרובות רווחיות ושיעורי צמיחה גבוהים יותר מאלה המובלים על ידי מנהיגים עם גישה עסקית אחרת. תוצאה זו מיוחסת להשפעות החיוביות של מנהיגות טרנספורמטיבית על חדשנות, שביעות רצון הלקוחות וביצועי העובדים.
לסיכום, סגנון מנהיגות משחק תפקיד מכריע בקביעת הביצועים הארגוניים בממדים שונים. המנהיגים היעילים ביותר הם אלה שיכולים להתאים את סגנונם לצרכי הארגון ועובדיו, ולטפח תרבות של מעורבות, שיתוף פעולה ושיפור מתמיד.
באילו אסטרטגיות מנהיגות יכולים מנהלים להשתמש כדי לבנות צוותים בעלי ביצועים גבוהים?
בניית צוותים בעלי ביצועים גבוהים חיונית לכל ארגון השואף להשיג תוצאות יוצאות דופן. מנהיגים ממלאים תפקיד מכריע בעיצוב צוותים אלה על ידי יישום אסטרטגיות המעודדות שיתוף פעולה, משפרות את הפרודוקטיביות ומניעות חדשנות. הנה כמה אסטרטגיות שיכולות לקדם אתכם ואת הארגון שלכם:
- הגדירו ותקשרו חזון ברור לצוות, יחד עם יעדים ספציפיים, מדידים, ברי השגה, רלוונטיים ומוגבלים בזמן. הדבר יבטיח שכל חבר צוות יבין את מטרת הצוות ולקראת מה הוא עובד, תוך התאמת המאמצים האישיים למטרות הצוות.
- וודאו שכל חבר צוות מבין בבירור את תפקידו, תחומי האחריות שלו וכיצד עבודתו תורמת למטרות הכוללות של הצוות. בהירות זו מונעת חפיפה, מפחיתה בלבול ומאפשרת נשיאה באחריות, ומשפרת את יעילות הצוות.
- בנו צוות עם שילוב של מיומנויות, חוויות ופרספקטיבות. גיוון מטפח יצירתיות וחדשנות, בעוד מיומנויות משלימות מבטיחות כי הצוות יכול להתמודד עם היבטים שונים של הפרויקט ביעילות.
- טפחו סביבה שבה חברי הצוות מרגישים בטוחים להביע את מחשבותיהם, רעיונותיהם ודאגותיהם ללא חשש מלעג או נקמה. אמון וביטחון מעודדים תקשורת פתוחה, לקיחת סיכונים ופגיעות, שהם הבסיס לשיתוף פעולה ולחדשנות.
- קדמו תקשורת פתוחה, כנה ומכבדת. עודדו שיח קבוע בין חברי הצוות וספקו אמצעים לשיתוף עדכונים ומשוב ביניהם. תקשורת יעילה מונעת אי הבנות ובונה תרבות של כבוד הדדי.
- העצימו חברי הצוות על ידי מתן אוטונומיה לקבל החלטות בתחומי המומחיות שלהם. אוטונומיה מגבירה את המוטיבציה, הבעלות ושביעות הרצון, מה שמוביל לביצועים גבוהים יותר.
- השקיעו בפיתוח מקצועי של חברי הצוות. ספקו הזדמנויות ללמידה וצמיחה, כגון הכשרה, סדנאות או חונכות. אלו לא רק משפרות את יכולות הצוות, אלא גם מאותתות על כך שהארגון מעריך ומשקיע בעובדיו.
- הכירו והעריכו באופן קבוע את תרומתו של כל חבר צוות. הכרה יכולה להיות ציבורית או פרטית, רשמית או לא רשמית, אבל תמיד חייבת להיות כנה. הכרה מעלה את המורל ומניעה את חברי הצוות לשמור על ביצועים גבוהים.
- טפלו בקונפליקטים במהירות ובאופן קונסטרוקטיבי. השתמשו בהם כהזדמנויות לצמיחה, עודדו את חברי הצוות למצוא מכנה משותף ופתרונות שיועילו לצוות. פתרון סכסוכים יעיל מחזק מערכות יחסים ומטפח סביבת צוות חיובית.
- טפחו תרבות שמעריכה שיתוף פעולה על פני תחרות. עודדו את חברי הצוות לתמוך זה בזה, לחלוק ידע ולעבוד יחד למען מטרות משותפות. תרבות שיתופית ממקסמת את האינטליגנציה והתפוקה הקולקטיבית של הצוות.
- עקבו באופן קבוע אחר ביצועי הצוות מול היעדים שנקבעו וספקו משוב בונה. חגגו הצלחות כדי להניע את הצוות, והתייחסו לתחומים לשיפור באופן שמספק כיוונים ברורים ותמיכה.
על ידי יישום אסטרטגיות אלה, יכולים מנהלים לבנות צוותים בעלי ביצועים גבוהים וכלים שיאפשרו להם לעמוד ביעדים ארגוניים ואף להתעלות עליהם. כל אסטרטגיה תורמת ליצירת סביבה שבה חברי הצוות מעורבים, מועצמים ומחויבים להשגת מצויינות יחד.
כיצד יכולים מנהלים מנהיגי צוותים לשמור על המוטיבציה והחוסן שלהם מול כל הקשיים?
שמירה על מוטיבציה וחוסן היא חיונית עבור מנהלים כדי שיוכלו להוביל ביעילות את הארגונים שלהם בהתמודדות עם אתגרים ולהשיג הצלחה לטווח ארוך. מנהלים נתרמים מהבנת נקודות החוזק, החולשות, הערכים והטריגרים הרגשיים שלהם. התבוננות עצמית קבועה מאפשרת למנהיגים להתאים את פעולותיהם לערכיהם, לזהות גורמי לחץ ולנהל את תגובותיהם לאתגרים. הגדרת יעדים ברורים וברי השגה מספקת מפת דרכים ותחושת מטרה. השגת המטרות, צעד אחר צעד, מספקת תחושה מתמשכת של התקדמות והישגים, אשר בתורה מזינה מוטיבציה. הכרה וחגיגה של הישגים, קטנים ככל שיהיו, יכולה להעלות את המורל והמוטיבציה. הקדשת זמן להעריך את המסע ואת ההתקדמות שהושגה מחזקת את מחויבותם של מנהלים למטרותיהם.
רשת של עמיתים, מנטורים או מאמנים מספקת לוח תהודה לרעיונות, אתגרים ומשוב. רשת תמיכה זו יכולה להציע ייעוץ, פרספקטיבה ועידוד בעת התמודדות עם מצבים קשים. מנהלים חייבים לתעדף את רווחתם האישית על ידי שמירה על איזון בריא בין עבודה לחיים. הדבר כרוך בהצבת גבולות, האצלת סמכויות והקדשת זמן לפעילויות אישיות מטעינות ומיטיבות כדי למנוע שחיקה.
פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת ותזונה בריאה תורמים לרווחה הגופנית והנפשית. הרגלים אלה מסייעים למנהלים לשמור על רמות האנרגיה שלהם, לשפר את מצב הרוח ואת החוסן שלהם. ניתן לפתח חוסן גם על ידי תרגולים כגון מיינדפולנס, מדיטציה או כתיבת יומן. שיטות אלה מסייעות לנהל מתח, להישאר נוכחים בהווה ולשמור על השקפה חיובית גם לנוכח מכשולים. טיפוח אופטימיות והשקפה חיובית מסייע למנהלים לראות באתגרים הזדמנויות לצמיחה ולא מכשולים בלתי עבירים. דפוס חשיבה זה מעודד חוסן וגישה פרואקטיבית לפתרון בעיות.
חתירה לצמיחה אישית ומקצועית באמצעות למידה מתמשכת שומרת על מעורבות ומוטיבציה של מנהלים. היא יכולה לכלול קריאה, השתתפות בסדנאות, או עיסוק בחוויות חדשות מאתגרות ומספקות הזדמנויות לצמיחה.
בדרכים אלו יכולים מנהלים לשמור על המוטיבציה והחוסן שלהם, ולהבטיח שיישארו דמויות יעילות ומעוררות השראה בתוך ארגוניהם.
אילו נושאים מרכזיים מכוסים במסגרת סדנת מנהיגות עסקית?
סדנאות מנהיגות עסקית נועדו לצייד מנהלים במיומנויות, הידע והכלים הדרושים כדי להנחות ביעילות את הצוותים והארגונים שלהם. הן מכסות מגוון רחב של נושאים, שכל אחד מהם עוסק בהיבטים שונים של מנהיגות. הנה כמה מהם:
סגנונות מנהיגות והערכה עצמית: המשתתפים חוקרים סגנונות מנהיגות שונים (למשל, מנהיגות טרנספורמטיבית, עסקית, משרתת) ומעריכים את הסגנון הנוכחי שלהם. הדבר עוזר להבין את ההשפעה של גישת המנהיגות שלהם על דינמיקת הצוות והתרבות הארגונית.
תקשורת אפקטיבית: למידת ותרגול טכניקות תקשורת ברורה ויעילה, כולל הקשבה פעילה, תקשורת לא מילולי, שכנוע והשפעה. המטרה היא לשפר את יכולתכם להעביר את חזונכם, לנהל משא ומתן ולפתור סכסוכים.
בניית צוות וניהול: למידה ותרגול של אסטרטגיות לבניית צוותים מגובשים, ניהול קבוצות מגוונות וטיפוח סביבת עבודה שיתופית, כולל תרגול האצלת סמכויות, מוטיבציה והכרה בהישגי הצוות.
אינטליגנציה רגשית: המשתתפים לומדים על מרכיבי האינטליגנציה הרגשית (מודעות עצמית, ויסות עצמי, מוטיבציה, אמפתיה וכישורים חברתיים) וכיצד לשפר תכונות אלה בעצמם כדי לשפר את יעילות המנהיגות שלהם.
קבלת החלטות ופתרון בעיות: הכרת כלים לקבלת החלטות אסטרטגיות, פתרון בעיות באופן יצירתי וחשיבה ביקורתית. מנהיגים לומדים כיצד להעריך מצבים, לשקול חלופות ולקבל החלטות התואמות את המטרות הארגוניות.
ניהול שינויים: בהינתן ההתפתחות המתמדת בעולם העסקים, יילמדו מיומנויות ניהול והובלת שינוי, כולל הבנת תהליך השינוי, אסטרטגיות ליישום שינוי וכיצד להתמודד עם התנגדות.
פתרון קונפליקטים: בחינת הדינמיקה של קונפליקטים בתוך צוותים ואסטרטגיות לגישור ומשא ומתן. לומדים כיצד לטפל בקונפליקטים באופן בונה ולשמור על אווירת צוות חיובית.
אתיקה ואחריות תאגידית: דיונים על מנהיגות אתית והחשיבות של הובלה ביושרה. מנהיגים בוחנים מקרי בוחן בדילמות אתיות ולומדים כיצד לקבל החלטות אתיות.
על ידי כיסוי נושאים אלה ורבים נוספים, סדנאות מנהיגות עסקית מצליחות לפתח מנהיגות מוצלחת ומנהלים שיכולים לעורר השראה בצוותים שלהם, תוך השגת הצלחה ארגונית והגשמת מטרות.
עשינו לכם חשק לשפר את יכולות המנהיגות שלכם או של מנהלים בארגון שלכם? תוכלו לקרוא עוד כאן על סדנת מנהיגות בהנחיית עופר רשף, ועל סדנאות פיתוח מנהלים נוספות בהנחייתו. פנו אלינו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם בנוגע להשתתפות בסדנה.
עופר רשף בראיון בערוץ 10 על מתן משוב אפקטיבי והעצמת עובדים
עופר רשף מתוך ראיון בערוץ 10 על מנהיגות כמפתחת אנשים